Domov Organizacija Dogodki in povezave Pridruži se Klubi ženskih forumov Galerija fotografij Priporočamo
Ženski forum socialnih demokratov

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Socialni demokrati
FaceBook - pridruži se

Ženski forum SLOVENSKA BISTRICA

 

8.MAREC MEDNARODNI DAN ŽENA 2017 - Vprašam, " Zakaj? Kaj je narobe s tabo?"87198589
Društvo Brusnica in ŽF SD Slovenska Bistrica
sta v sredo, 8. marca, v viteški dvorani Bistriškega gradu
pripravila prireditev v počastitev mednarodnega dneva žensk.

Slavnostna govornica je bila podpredsednica Ženskega foruma SD
Ljubica Zgonec Zorko.
V kulturnem programu, ki ga je povezovala Jana Jeglič, je nastopila vokalna skupina Vivere,
saksofonistka Enja Golob ter recitatorki Ajda Motaln Godec in Milena Budler.


883638116


Iz govora Ljubice Zgonec Zorko v polni Viteški dvorani gradu Slovenska Bistrica.

8 marec-brusnica IMG 1343Leta človeškega življenja so v tisočletjih zgodovine samo preblisk. Vendar v njem puščamo svoje sledi, vsak, vsaka od nas doda kamenček v mozaik, ki ostaja.
In mozaik 8.marca MEDNARODNEGA DNEVA ŽENSK, so gradile pogumne ženske in napredni moški, skozi boj za osnovne pravice žensk do šolanja, izobrazbe, volilne pravice, do dela, do javne službe, poklicnega usposabljanja, dostojanstva.
100 let boja za pravice, ki so moškim avtomatično položene v zibelko že več kot 3000 let.
Ustanovna listina Združenih narodov, podpisana leta 1945, je bil prvi mednarodni sporazum, ki je potrdil princip enakosti med ženskami in moškimi. Torej šele 72 let mednarodno sprejetih strategij, standardov, programov in ciljev za napredovanje statusa žensk po vsem svetu.

Da ostaja 8.marec še kako aktualen jasno kaže nastop evropskega poslanca Poljaka Korwina na zasedanju Evropskega parlamenta 1.marca 2017. Rekel je :"Ali veste katero mesto je na poljski olimpijadi iz teoretične fizike zasedla najvišje uvrščena ženska ali dekle? Lahko vam povem: 800. Ali veste, koliko žensk je med najboljšimi stotimi igralci šaha? Lahko vam povem: niti ena. Seveda morajo ženske zaslužiti manj kot moški, saj so šibkejše, manjše, manj inteligentne in morajo zaslužiti manj. To je vse."
Ženski forum Socialnih demokratov je v petek, 3.marca 2017 sprožil peticijo za njegov odstop, ki jo podpisujejo po vsej Evropi.

Na žalost je v današnjem svetu in tudi pri nas, še vedno veliko politikov in drugih ljudi, ki tako razmišljajo.
In kaj naredimo mi ? Občasno se zbudimo, ko nam hočejo odvzeti še kako pravico, vendar je naša cona udobja, za večino, očitno še tako varna in pomembna, da ne želimo videti in prepoznati revščine med nami, da nas ne moti naraščajoča sovražnost in neobčutljivost do emigrantov, da nas ne moti, da nas z ograjami in bodečo žico, pod parolo varnosti, SPREMINJAJO V DEŽELO ZA ŽICO.

"Če ste ženska in živite v Sloveniji",
o ste ena izmed milijona in 40 tisoč prebivalk naše države.
o vam je morda ime Marija, Ana, Maja, Irena ali Mojca.
o imate na splošno višjo izobrazbo kot moški.
o ste v povprečju stari 44,1 let.
o ste visoki povprečno 165 cm in tehtate povprečno 69 kg.
o ste v povprečju rodili 1,5 otroka.
o boste verjetno dočakale višjo starost kot vaši moški vrstniki.
o ste na splošno zadovoljne s svojim življenjem in bolj zadovoljne kot moški na splošno.
o ste bolj izpostavljeni tveganju revščine kot moški (15,6 % : 13,0 %), v Sloveniji že 41,3% žensk starejših od 65 let živi pod pragom revščine.
Je starostna pokojnina žensk v povprečju 630,95 €.
Je povprečna bruto plača žensk 1.594 € in je za 101€ nižja od plače moških.
Življenjski standard in obseg pravic se nam iz leta v leto slabša.

Gre za dejstvo, da je že doseženo, vedno znova ogroženo. In ne samo to. Odpirajo se novi pogledi na razmere, ki jih prinašajo leta krize, ki ne spreminjajo samo držav tranzicije ampak Evropo in svet kot celoto.
Nove oblike suženjstva, kot bi lahko rekli prekernemu delu, rušenju socialne države, migracijam in nečloveškemu izkoriščanju emigrantov obeh spolov, trgovini z ljudmi v vsej svoji krutosti. To so področja kjer moramo iskati izzive za odločno angažiranje . In feminizem je pot po kateri moramo stopiti. Ženske in moški skupaj, za mir in človekove pravice, za bolj smisel en ekonomski sistem, bolj humano usmerjeno družbo.

Feminizem pa se začne pri vsaki od nas. S samospoštovanjem, pripravljenostjo in pogumom, da živimo življenje po svoji meri, cenimo svojo misel, svoje delo, svojo žensko bit.

Prva politična ženska frakcija, Ženski forum SD Slovenije, praznuje letos 26 let aktivnega delovanja. Ob svoji 22-ti obletnici smo izdale knjižico Feminizem v čudežni deželi, žepni portal, kot ga je poimenovala, avtorica, naša domačinka, uveljavljena pisateljica in kulturna ustvarjalka JANJA RAKUŠ, ki pravi :" V njem ni zapisano le to, kar bi morali narediti, ampak predvsem to, o čemer nočemo ali ne upamo razmišljati."
Knjižica je v vseh knjižnicah v Sloveniji in na internetni strani ŽF SD http://www.zenski-forum.si/ , prelistajte jo.

"Feminizem ni bil nobenih bitk,
Ni ubil nobenih nasprotnikov.
Ni postavil nobenih koncentracijskih taborišč, stradal nobenih sovražnikov, izvajal nobenih krutosti.
Bil je bitke za izobrazbo, volilno pravico, boljše delovne pogoje, varnost na ulicah, varnost otrok, socialno varstvo, krizna središča za žrtve posilstva, begunke in zakonske reforme.
In če mi kdo reče, "Oh nisem feminist ali feministka", vprašam, " Zakaj? Kaj je narobe s tabo?"
(Dala Spender , avstralska feministka )

140 V A B I L O
V SREDO, 8.MARCA 2017 OB 18.URI bo v Viteški dvorani Gradu Slovenska Bistrica, slavnostna prireditev v počastitev
MEDNARODNEGA DNEVA ŽENSK,
katerega so leta 1975 Združeni narodi razglasili za praznik, ki se praznuje po vsem svetu.

V kulturnem programu, ki ga bo povezovala Jana Jeglič,
bo nastopila vokalna skupina VIVERE,
saksofonistka Enja Golob,
ter recitatorki Ajda Motaln Godece in Milena Budler.
Slavnostna govornica bo podpredsednica Ženskega foruma SD Ljubica Zgonec Zorko.

VABLJENI !
<

Teden otroka in tradicionalni OTROŠKI ŽIV-ŽAV 2016


SLIKE GOVORIJO SAME !

DSCN1794DSCN1798DSCN1806
DSCN1809DSCN1835DSCN1818
DSCN1810DSCN1812DSCN1823
DSCN1836DSCN1839DSCN1817
DSCN1843DSCN1832DSCN1829
DSCN1841DSCN1799

8.MAREC MEDNARODNI DAN ŽENSK 2016


s-vrtniceŽenski forum SD Slovenska Bistrica, Društvo brusnica Slovenska Bistrica in DPD Svoboda Slovenska Bistrica bodo tudi letos v počastitev mednarodnega praznika žensk in materinskega dne v torek, 8. marca 2016 ob 18. uri v dvorani DPD SVOBODA Slovenska Bistrica organizirali prireditev. Na prireditvi bodo nastopili učenci Osnovne šole Pod goro iz Slovenskih Konjic, ki so v sodelovanju z Glasbeno šolo Slovenske Konjice pripravili posebno prisrčno predstavo o znani popotnici in nadvse nenavadni ter zanimivi varuški Mary Poppins.

V predstavi »Z Mary Poppins po Evropi pod dežnikom z roko v roki« se predstavi okrog 70 nastopajočih, ki nas z glasbo in plesom popeljejo na potep po nekaterih državah Evrope: od Rusije, Avstrije, Italije, Španije, Francije do Velike Britanije.

Ob slovenskem kulturnem prazniku je Osnovna šola Pod goro dobila Prešernovo priznanje za dosežke na področju kulturne dejavnosti za leto 2015 v Občini Slovenske Konjice. Dobitnica priznanja je prav predstava »Z Mary Poppins po Evropi pod dežnikom z roko v roki« avtorice Edite Drozg. K sodelovanju so povabili tudi Glasbeno šolo Slovenske Konjice, ki je bila prav tako nagrajena. Mentorica Bojana Matavž je iz vrst učencev OŠ Pod goro Slovenske Konjice sestavila Mali salonski orkester, za katerega je glasbo priredil Avgust Skaza. Predstavi dodaja piko na i prikupen otroški zborček pod vodstvom zborovodkinje Natalije Rošer.

Slavnostna govornica bo mag. Bojana Muršič, podpredsednica Državnega zbora RS.

VABLJENE, VABLJENI !8.MAREC MEDNARODNI DAN ŽENA 2014


Ženski forum SD Slovenska Bistrica in Društvo Brusnica sta organizirata tudi letos kar dve prireditvi ob 8.marcu mednarodnem dnevu žena.

Prvi zelo prisrčen in odmeven dogodek je bil v novem Domu upokojencev v Slovenski Bistrici, kjer je prisotne pozdravila evropska poslanka Tanja Fajon, za odlično glasbo je poskrbel pevski zbor KUD Šmartno na Pohorju, ročno izdelano cvetje (izdelale so ga članice ŽF SD) so oskrbovankam podelile/li tabornice in taborniki iz rodu Črno jezero. Sledilo je druženje in rajanje s plesom in pesmijo.
194196192

213220223

Ob 18. uri je prisotne v polni dvorani DPD Svobode Slovenska Bistrica nagovorila evropska poslanka in podpredsednica SD Tanja Fajon, ki se je v nagovoru dotaknila pomena 8.marca pred 104 leti in v današnjih dneh, ko zaradi gospodarske krize in težjih življenjskih razmer, ženske zopet plačujejo najvišjo ceno.

232234243

Situacijska komedija avtorja Vinka Modendorferja ŠAH MAT v izvedbi gledališke skupine Kulturnega društva Rače, je prijetno nasmejala občinstvo in rdeči nageljni v rokah obiskovalk, bodo ostali opomin do prihodnjega leta.

247251252

Članice Ženskega foruma SD Slovenska Bistrica v pripravah na 8.marec, ohranjamo tudi naše kulturno izročilo
140150 in se veselimo druženja z ljudmi, ki jih cenimo.203

TEDEN OTROKA 2013

086ziv zav 2013-2 188DSCF2578

Otroški smeh in rajanje pod grajsko lipo. 14. otroški ŽIV ŽAV zaključil teden otroka

V soboto, 13. oktobra 2013 dopoldan, je bilo pod grajsko lipo v gradu Slovenska Bistrica zopet veselo, pisano, razigrano. Stojnica tete Pehte je ponujala sveže žemljice, sok, jabolka, in še kaj, da nebi mali in veliki obiskovalci omagali. Taborniki iz rodu Črno jezero so vabili v svoje vrste z delavnicami iz kostanja in izdelavo nakita. V keramični delavnici so nastajali jesenski pridelki, žvižgajoče vzdušje so pričarale piščalke Rdečega križa, v Fridini Mišnici so rasla čudovita jesensko obarvana drevesa, z igrico in animacijo je navdušilo KU-KUC gledališče. Dogajalo se je mnogo in še kaj. Vlakec Račka-puhača se letos ni mogle prebiti preko razritih bistriških cest, obljublja pa svoj prihod prihodnje leto. Zaključek prireditve je bil posebno sladak ob prvi ŽIV ŽAV torti.

Z okroglo mizo „Kako je biti otrok v današnji družbi“ in nadaljevanjem 14 let trajajoče prireditve otroški ŽIV ŽAV, sta Društvo Brusnica Slovenska Bistrica in Ženski forum SD Slovenska Bistrica pomagala ob Tednu otroka opozoriti, kdo in kaj, so največje bogastvo vsake družbe in kraja. To so naši otroci, naša mladina.

Hvala Zavodu za kulturo za prostor, vsem sponzorjem, in sicer: Občini Slovenska Bistrica, AMIS d..o .o., MAP-TRADE d.o.o., Piceriji KUKI Cigonca, Pekarni HLEBČEK Pragersko, Pekarni STRNAD Oplotnica, Pekarni BISTRICA Slovenska Bistrica, Komunalnemu podjetju Slovenska Bistrica d.o.o., Krajevni skupnosti Pohorski odred Slovenska Bistrica, Krajevni skupnosti Alfonz Šarh Slovenska Bistrica, Elektru Maribor d.d., ASPLAST d.o.o., ki so prireditev finančno omogočili ter članicam Ženskega foruma SD, Društvu Fidina Mišnica, tabornikom Črno jezero, Društvu KID Majolika, članicam Rdečega križa Slovenska Bistrica, in članicam in članom Društva brusnica Slovenska Bistrica, ki so s svojim prostovoljnim delom prireditev izvedli.

Na svidenje na jubilejni 15. prireditvi prihodnje leto!


DSCF2526104DSCN4288 - Kopija

OB 8.MARCU MEDNARODNEM DNEVU ŽENA


kombinatke
8.marec -mednarodni dan žensk leta 2013 !
„Ženske v sodobni družbi“, javna tribuna 23.3.2013 !

 cid image001 png 01CCF7A9
19. marca 1911 se je v Avstriji, na Danskem, v Nemčiji in Švici, zbralo na shodih več kot milijon žensk in moških. Poleg volilne pravice in dostopa do javne službe, so zahtevali pravico žensk do dela, poklicnega usposabljanja in konec diskriminacije na delovnem mestu.
102 leti kasneje, so ljudje ponovno na ulicah. Neposredna demokracija, pravna država, pravica do spodobnega življenja, so zahteve, ki ne poznajo spola. Za ženske, pa še vedno ostaja, še dodatna „doza“ neenakosti.
Ženske v povprečju še vedno zaslužijo približno 17 odstotkov manj za enako opravljeno delo, čeprav po stopnji izobrazbe prednjačijo pred moškimi. To pomeni, da morajo ženske delati dva meseca na leto več zato, da zaslužijo enako vsoto denarja kot moški v 12 mesecih. Razlika v plačilu ima dolgoročne posledice. Nižje plače pomenijo nižje pokojnine, kar pogosto privede ženske do roba revščine.

Okoli 70 odstotkov žensk je trenutno zaposlenih v javnem sektorju, zato so jih varčevalni ukrepi najbolj prizadeli. Število žensk, ki se odločijo za neplačane službe, narašča. 30 odstotkov žensk je zaposlenih za polovični delovni čas, gospodarska kriza pa je še okrepila ta trend.

Gospodarska kriza ni prinesla le revščine in brezposelnosti. Prinesla je tudi višjo stopnjo nasilja in prostitucije. Sedem žensk na dan v Evropski unije umre zaradi nasilja v družini.

Razlika v plačilu za enako opravljeno delo, Revščina, Brezposelnost, Službe za polovični delovni čas, Nasilje, so problemi, ki ženske v gospodarski krizi še dodatno obremenjujejo. Slovenija, Evropa, isto! Teme, vprašanja, ki določajo - Mednarodni dan žena - 8.marec 2013 !

Letos ga bomo v Ženskem forumu SD Slovenska Bistrica obeležile v soboto, 23.3.2013 z Javno tribuno „Ženske v sodobni družbi“ , KI BO OB 17.URI prostorih Krajevne skunosti IMPOL (v Tirgotu) in KONCERTOM ŽENSKEGA PEVSKEGA ZBORA "KOMBINATRKE", ki bo ob 19.uri v Domu DPD Svoboda Slovenska Bistrica, Kolodvorska 8. Karte bodo tudi na prodaj, 2 uri pred koncertom pri blagajni DPD Svoboda.

Vabljene, vabljeni !


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
04504820100527 04
Skrivnost srečnega življenja je, da počnemo, kar nam je všeč.
A prej se moramo naučiti uživati pri tistih stvareh,
ki jih moramo narediti, da bi lahko delali, kar nam je všeč."
/ Dexter Yager/

Pozdravljene !

09.02.2013 ob 15:00 uri imamo organizirano delavnico za izdelavo rož iz papirja v centru Metulj.


S sabo prinesite škarje, majhen nož, klešče za rezanje žice in veliko dobre volje. Ustvarjale bomo skupaj z članicami iz centra Metulj.
Povabite še prijateljice, znanke, hčerke..… Več nas bo, bolj se bomo zabavale.

Dobrodošle !
Predsednica ŽF SD Jelka Kovačič in podpredsednica OO SD Romana Godec

VSTOPAMO V LETO 2013 !

098097094

Vstopamo v leto 2013, obeti niso najboljši.
Tovarištvo, spoštovanje, sodelovanje generacij je prava pot !
SREČNO NOVO 2013 !

087100089

129133120

KO PODARIM, VELIKO PRIDOBIM


Dobrodelno propagandna akcija

V veselem decembru so Center domače in umetnostne obrti (CDUO) iz Slovenske Bistrice, Ženski forum SD Slovenska Bistrica in Center ponovne uporabe organizirali v času od 28. 11. do 13.12.2012 organizirali dogodek za občanke in občane – oddaja rabljene opreme in izdelkov za ponovno uporabo s humanitarnim namenom.
V času od 28. do 30. novembra 2012, je med 9.00 in 18.00 uro v prostorih CDUO, Grajska 13, SLOVENSKA BISTRICA potekalo zbiranje rabljenih, a še ohranjenih predmetov in opreme (manjše pohištvo, gospodinjske aparate, športno in otroško opremo, oblačila in hišni tekstil, računalniško opremo in zabavno elektroniko). Dogodek se je izvaja v okviru projekta VEČ KOT 1X, ki ga izvaja Okoljsko raziskovalni zavod in je podprt z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
V samo treh dneh je stvari oddalo med 30 in 40 občank in občanov, nekateri celo iz drugih občin. V direktno izmenjavo stvari, ki je potekala od 6.do 13. 12.2012 se je vključilo okoli 20 ljudi, s prostovoljnimi prispevki za izmenjane predmete in oblačila smo zbralo 101,73 €, ki se predajo Osnovni šoli Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, za kritje šolske prehrane za otroke.
V izvedbo dogodka je bilo vključenih 12 prostovoljk članic ŽF SD Slovenska Bistrica in 3 prostovoljke CPU-ja, ki so opravile 182 ur prostovoljnega dela. Sam razstavno promocijski center si je ogledalo med 250 – 300 ljudi, ki so izrekali vso priznanje akciji z željo, da bi se nadaljevala v stalni obliki. Da bi se v Slovenski Bistrici ustanovil CPU kjer bi lahko redno oddajali in tudi menjavali uporabnine stvari. S tem se zmanjšuje potrošništvo in krepi odnos do ohranjanja narave in njenih surovin. Članice Ženskega foruma SD vidimo v ustanovitvi CPU tudi možnost razvoja novih delovnih mest.

055015033

TEDEN OTROKA - OTROŠKI ŽIVŽAV

DSCN4222 - KopijaDSCN4215
V TEDNU OTROKA že 13. tradicionalni "OTROŠKI ŽIV ŽAV", ki povezuje starše, stare starše in otroke ob kreativnem ustvarjanju in druženju. Čas, ki ga preživimo skupaj, je največje bogastvo !

KDAJ: - 06.10.2012 S PRIČETKOM OB 10:00 URI
KJE : - GRAJSKO DVORIŠČE SLOVENSKA BISTRICA
ORGANIZATOR: - Ženski forum SD (v ilegali) - DRUŠVO BRUSNICA

OB 10:00 – GLEDALIŠKA PREDSTAVA – TRI KEPICE PROMETA V IZVEDBI GLEDALIŠČA KU-KUC

V barviti, napeti in smešni predstavi TRI KEPICE PROMETA otroci spoznajo predpise, nevarnosti in pravila obnašanja v prometu.

PO PREDSTAVI BODO KREATIVNE DELAVNICE S FRIDINO MIŠNICO IN MIŠKO FRIDO

LUTKE, SLIKARSKA IN KERAMIČNA DELAVNICA - članice Ženskega foruma.

Za malico jabolka, pecivo in sok - sponzorji hvala !

DSCN4262 - KopijaDSCN4288 - KopijaDSCN4241 - Kopija


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BILE SMO V BRUSLJU
Od 21.-24.3.2012 je Bruselj obiskala "močna" ekipa iz Slovenske Bistrice. V prestolnici Evropske unije, nas je sprejela naša evro poslanka in članica predsedstva ŽF Mojca Kleva. Dobro smo se znašle tako v parlamentu, kot pri ogledu mestnih znamenitosti. Tudi brez piva in čokolade ni šlo.
DSCN0872DSCN0892DSCN0954
DSCN0960DSCN0847DSCN1008
DSCN0984DSCN1028DSCN1051
VSPODBUDNO, POUČNO, VESELO ! Sklep-PRIDEMO ŠE !
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
JAVNA TRIBUNA- ZA Družinski zakonik
ZA ni uspel.
Zopet so bili nagrajeni tisti, ki sejejo nestrpnost in sovraštvo med nas.
Kam to pelje ?? Na žalost, vzorce zgodovina že pozna.

>DRUŽINA JE TAM, KJER JE OTROK !
Javna tribuna je bila v torek, 13. marca 2012, ob 17. uri v Mladinskem centru »MIŠ« v Slovenski Bistrici
Zakaj je nujno na referndumu 25.3.2012 glasovati ZA , so predstavile :
Maja Lupša - novinarka, avtorica zgodbe Očka, objavljene v reviji Ciciban, ki je razburkala slovensko javnost
Tamara Vonta - poslanka +PS
Mag. Majda Potrata - poslanka SD
Pogovor je povezovala Ljubica Zgonec Zorko, predsednica Ženskega foruma Socialnih demokratov.

DSCN0729DSCN0761464DSCN0758
DSCN0745DSCN0725Sporočilo vsem,

"Živi in pusti živeti!"

To je Družinski zakonik, zato sem ZA !

Bodi tudi ti, ne veš kdo je naslednji.
Pobudnikov referenduma in drugače mislečih na javno tribuno NI BILO !

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PA ZAČNIMI Z DELOM
DSCN0590DSCN0726Sestanek pred pustom je bil tudi "sladak", predvsem za tiste, ki so prišle prve !
Predsednica Ženskega foruma Slovenska Bistrica Jelka Kovačič, je napovedala pomembno akcijo,

ZA referendum, ZA Družinski zakonik, ZA svobodo in enake pravice za vse !!

Prihaja NOVO LETO 2012
Novoletna zabava je bila športno tekmovalna, kulinarično obilna, predvsem pa družabna.
Ženski forum ne povezuje samo ponosnih žensk, ampak tudi napredne moške. Imele/li smo se odlično !

zfslb1211  6 zfslb1211  12 zfslb1211  22
zfslb1211  3 zfslb1211  30 zfslb1211  24

 
1.12.2011 - Število ogledov: 6321
Ali izenačena vključenost obeh spolov daje politiki višjo kvaliteto odločanja

rezultati anket

Želite prejemati novice po emailu?
 
  


Danes smo:
22.2.2019 - 18:0:52
števec obiskov:
199618

 
DOMOV | ORGANIZACIJA | DOGODKI IN POVEZAVE | PRIDRUŽI SE | KLUBI ŽENSKIH FORUMOV | GALERIJA FOTOGRAFIJ | PRIPOROČAMO-PREBERI
©2013 ŽENSKI FORUM SOCIALNIH DEMOKRATOV [www.zenski-forum.si] | Vse pravice pridržane